Roodkapje

Roodkapje

Roodkapje is de klassieker van alle sprookjes. Al eeuwenlang wordt dit sprookje mondeling doorverteld en daarna schriftelijk door iedereen gelezen, van generatie tot generatie. Maar wat zit er allemaal achter?

Het verhaal:

Hier nog eens een korte samenvatting.

Er was eens een klein meisje dat een rood kapje had gekregen van haar oma. Dat rode kapje droeg ze elke dag. Daarom noemde men haar ook Roodkapje. 
Op een dag vroeg de moeder van Roodkapje of ze wat eten en drinken naar oma wilde brengen die in het bos woonde. Dat wilde Roodkapje wel en ze ging op weg. Moeder waarschuwde om wel om de weg te blijven en niet dwars door het bos te gaan dwalen. Roodkapje liep door het bos en zag mooie bloemen staan en die ging ze plukken. De boze wolf zag haar bloemen plukken en vroeg waarom ze dat deed. Roodkapje vertelde dat dit voor haar oma was die verderop in het bos woonde. De wolf vertelde aan Roodkapje dat er verderop nog veel meer mooie bloemen bloeide en dat ze daar zeker even moest gaan kijken. Dat deed Roodkapje. 
De wolf kreeg zo wat meer tijd en ging naar het huis van oma. Hij deed net of hij Roodkapje was en kwam zo binnen bij oma en at haar in een keer helemaal op. De wolf deed de kleren van oma aan en ging in het bed liggen. 
Toen Roodkapje aan de deur kwam zei de wolf met een verdraaide stem dat Roodkapje zelf de deur moest open doen en binnen kon komen.  
Roodkapje kwam dichterbij en zag de armen van oma. "Maar oma, wat heeft u een grote armen?" De wolf antwoordde, "dat is om je beter vast te kunnen houden, liefje."  
"Maar oma, wat heeft u een grote oren?" "Dat is om je beter te kunnen horen." 
"Maar oma, wat heeft u een grote ogen?" "Dat is om je beter te kunnen zien."  
En toen kwam de laatste vraag van Roodkapje. "Maar oma, wat heeft u een grote mond?" 
De wolf kwam omhoog en zei: "Dat is om jou beter te kunnen opeten." Hij pakte Roodkapje en at haar meteen helemaal op. Door deze twee lekkere hapjes viel de wolf op het bed in een diepe slaap en ging liggen snurken. 

Een jager die in het bos liep hoorde het gesnurk uit het huisje komen en ging even kijken of het goed ging met oma. Hij zag de wolf en de dikke buik en begreep wat er gebeurt moest zijn. 
Hij sneed snel de buik open en haalde Roodkapje en oma uit de buik die beide nog leefde. Om niets aan de wolf te laten merken stopte ze een aantal stenen terug in de buik en naaide de buik weer dicht. 
Toen de wolf wakker werd voelde hij zich niet lekker en ging water drinken uit de waterput. Daarbij verloor hij door de stenen zijn evenwicht en viel hij in de put en verdronk. 

Afbeeldingsresultaat voor roodkapje


symboliek:

Haar naam, 'Roodkapje' verwijst naar het rode kapje dat ze aan heeft. In het sprookje die de gebroeders Grimm hebben geschreven is roodkapje blond. Vroeger stond blond voor het perfecte, het onschuldige. De wolf is zwart, dit heeft ook een symbool, want vroeger stond zwart voor het verwees van het onvolmaakte, het onzedelijke. De weg is een het bos wordt voorgesteld als de weg door het leven. Roodkapje is hier dus de mens, die haar weg door het leven zoekt. De moeder van roodkapje stat hier voor God, die haar dochter op pad stuurde voor haar levensbestemming te bereiken. Ook waarschuwde ze Roodkapje dat ze niet van het pad mocht wijken, voor slechteriken te vermijden. De oma is de erfenis, de ziel die iedereen bij haar of zijn geboorte ontvangt.


betekenis:

Er zijn verschillende betekenissen en verschillende opvattingen van het verhaal.
Het verhaal staat voor de angst en schrik van wolven die er door de jaren heen is geweest. Anderen vatten het nog anders op, Sigmund Freud beschouwd het als antwoord op de belangrijkste vragen van de mens, zoals: 'Waar komen we vandaan?' of ' Hoe komen kleine kindjes op aarde?'
Nog betekenissen zijn dat Roodkapje op weg naar haar volwassenheid is, door het bos. Zo zou haar eerste menstruatie gesymboliseerd worden.
De laatste en eenvoudigste opvatting is dat het een waarschuwing is voor alle kinderen, dat ze altijd naar hun ouders moeten luisteren om niet in de problemen te geraken.


Zo zie je maar dat mensen alles anders opvatten en dat er ook verschillende versies zijn. Zo zijn er ook veel films over gemaakt en toneelstukken.


Afbeeldingsresultaat voor roodkapje

http://grootgroningen.com/blog/2017/03/31/roodkapje-musical-kielzog-theater/



Reacties

Populaire posts van deze blog

6 seconden door Daniëlle Bakhuis

Low impact man